2. Calcium phosphoricum
Előfordulása a szervezetben:
- 99%-a csontokban és a fogakban fordul elő kálcium foszfát formájában
- elsősorban a csontos nyomás szilárdságát és keménységét alakítja ki és tartja fenn
- egyfajta depóként szerepel, azaz innen mozgósítja a szervezet, ha szükséges a kálcium a szervezetnek
Előfordulása a táplálékokban:
- Kálcium a tejtermékekben, tojás és olajos magvakban, száraz hüvelyesekben, bizonyos húsokban, a teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségek közül a paradicsomban, savanyú káposztában, parajban, sóskában, zöldpetrezselyemben, brokkoliban
- Foszfor előfordulása a tejtermékekben, tojásban, halak és húsokban, olajos magvakban, száraz hüvelyesekben, gabona őrleményekben és a banánban
Arcdiagnosztika:
- az arc viaszosan fénylő, mely nem törölhető le
- áttetsző fogvégek megjelenése
- fényes foltok a körmökön
Alkalmazása:
- · időskori bőrviszketés (orvosi konzultáció alapján)
- · csont és fogfejlődési rendellenességeknél
- · csontritkulásnál
- · csonttörések gyorsabb gyógyulása esetén
- · Fejfájástanulás közben
- · fogszuvasodás, fogromlás
- · fogak törékenysége
- · elhúzódó és késedelmes fogzásnál
- · koncentrációs zavaroknál
- · krónikus ízületi fájdalmaknál, reuma és kopásos panaszoknál
- · növekedési fájdalmak esetén gyermekeknél
- · terhességi hányás esetén
- · vérszegénység esetén